Liberating Structures viden er i gruppen

To helt fantastiske dage i Amsterdam er vel overstået. Ikke nok med at Amsterdam er en fantaktisk by, så var den Immersion Workshopomkring Liberating Structures en helt fantastisk oplevelse. Lokalet er fyldt med over 125 faciliteringsnørder, så prøv at gætte hvilket energiniveau der er– en rigtig fed oplevelse af continiously learning.

Og nej,vi var ikke på Coffeeshop. Ude på gaden kunne vi tydeligt både se, lugte og smage i luften hvad der er der serveres i deres Coffeeshops, og det er ikke kun kaffe. 

LS er det eneste du har brug for

Workshoppensfacilitatorer eller også kaldt designerne, mener at LS (Liberating Structures) er alt hvad der er brug for at struktur for at afvikle en god workshop, hvor deltagerne aktivt er involveret og deres fulde pontiale kan blive frigivet. Detkan der måske være en sandhed i, vi mener dog at det ikke skader at have en indsigt i flere faciliteringsværktøjer som du kan bruge til at facilitere engod workshop. LS er bare en værktøjskasse du kan bruge til at facilcitere og som facilitator har jeg stadig brug for metaprocesserne før, under og efterworkshoppen med indledende check-in, synlig agenda og mål beskrivelse og deøvrige styringsværktøjer, samt rammesætning, re-framning og så en afslutningsom samler og sender deltagerne afsted på en høj node.

18 ud af 33 Liberating Structures

Tilbage i 2010 udgav Henri Lipmanowicz og Keith McCandless en bog med 33 Liberating Structures, som i dag betragtes som de 33 grund strukturer i LS. På kun 2 dage ved denne Immersion Workshop i Amsterdam fik vi muligheden for at arbejde med 18 ud af de 33 Liberating Structures, samt 3-4 nye strukturer som er på vej. Det har været et pænt pakkede program og virkelig godt at vi har fået afprøvet Strukturerne i virkeligheden og erfaret hvordan de virker i praksis.

Der findes en hel del gratisbeskrivelser af hvordan Liberating Structures virker og hvordan man gør, bl.a. er der en App og på hjemmesiden http://www.liberatingstructures.com/kan du læse meget mere om LS. Advarsel! Det kan være meget svært at læse om og forstå hvordan disse faciliterings teknikker er tiltænkt brugt også selv om mange af dem er simple. Det er det samme som at lære kamps sport ved at læse om det i en bog eller se en film, det bliver man ikke i første omgang skide god af! Det hjælper at øve sig, øve sig sammen med nogle der har prøvet det før og som kan vise teknikken, fortælle om målet, samt forklare strukturerne i faciliterings forløbet. At lære LS ved at prøve dem, er den mest effektive måde at blive introduceret til LS på

Hvad er problemet vi forsøger at løse?

Hvor tit har du ikke været til en workshop hvor du sad og tænkte ”bare det snart er slut” og at det er spild af tid at deltage? Hvor mange gange har du oplevet at selvom du har bidraget til workshoppen, så er det en anden læsning der er valgt, som om der var en hemmelig dagsorden inden og som du ikke kender. LS vil frigøre dit fulde potentiale og sikre aktiv deltagelse og involvering af alle i workshoppen. Både dem som taler imens de tænker og dem som har brug for lidt mere tid og omtanke før de udtaler sig. De skal sikre at når I forlader en workshop så vil I føle at I har været med til at bestemme udfaldet og derfor er mere involveret og engageret i at sikre resultatet. Strukturerne er bygget på således at de som minimum skal overholde et af de 10 principper der findes om LS. Det kræver en stram struktur og en ordentlig facilitering at afvikle en workshop, men med LS man kan nogle gange klare sig med mindre struktur og specielt hvis man sætter flere LS sammen til en string, bliver behovet for anden faciliterings struktur mindre.

System demo

En af de mere avanceret måde at benytte LS på er ved at kombinere disse i såkaldte strings. Eksemplevis kan man ved Systemdemo først afvikle en Impromto Network og derefter Wise Crows. Impromtu Network stilles spørgsmålet ”hvad er målet med Systemdemo og hvilke outcome” ønsker vi at få ud fra Systemdemo.Denne LS følges op af Wise crows, hvor der i separate grupper bliver demonstreret hvad det er der er lavet mens Klienten/kunden kikker på og hvor Klienten/Kunden efterfølgende diskuter det som lige er blevet demostreret, det outcome der er og hvad det har af betydning for det som skal bygges fremover(Inspect & Adapt). Det vigtige her er at de taler sammen foran udviklings teamet og uden udviklerne må sige noget, faktisk står udviklerne med ryggen til dem mens de diskutere demoen.

LS er meget fleksibel og formbar, men kan også være meget krævende. Som med alt facilitering skal man bruge tid på at forberede en god workshop og at tilføje flere værktøjer (teknikker) til din værktøjskasse, gør det ikke nemmere at forberede en faciliterede workshop.

Min favorit LS er Troika Consulting og Ecosystem planning.

Interesseret i at høre mere om LS

Er du blevet interesseret i at hører mere om Liberating Structures, så vil vi i 2019 afholde et meet-up, hvor vi bl.a. vil give en kort introduktion til LS og sammen vil afprøve flere at strukturene sammen. Det vil blive et meet-up på 2-3 timer efter normal arbejdstid.

Skriv dig op her i formularen nedenfor, hvis det har fanget din interesse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *